HÜRRİYET

8 Mayıs 2012 Salı

Sindirim Sistemimizi Oluşturan Yapı ve Organlar

AĞIZ: Besinlerin fiziksel sindirimi çiğneme ile başlar. Karbonhidratların kimyasal sindirimi tükürük içerisinde bulunan enzimler sayesinde gerçekleşir.
YUTAK: Besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesini sağlar.
YEMEK BORUSU: Besinleri yapısında bulunan kaslar yardımıyla mideye iletir.
MİDE: Besinlerin fiziksel sindirimi midenin kasılıp gevşeme hareketi ile devam eder. Kimyasal sindirim ise mide öz suyu içinde bulunan mide asidi ve enzimler tarafından gerçekleştirilir . Böylece , besinler parçalanarak küçük moleküller hâline getirilmiş olur. Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlar .
İNCE BAĞIRSAK: İnce bağırsak,  sindirim sistemimizin   en   uzun bölümüdür.  Yağların kimyasal   sindirimi   burada başlar.  Karbonhidratların ve  proteinlerin sindirimi tamamlanır. Besinler ince
bağırsakta kana geçebilecek kadar  küçük moleküllere  parçalanır. Bu moleküller   ince   bağırsaktan emilim ile kana geçer.İnce bağırsaklarda yer alan villus adı verilen yapılar, besinlerin emilim ile kana geçmesini sağlar. 
KALIN BAĞIRSAK: Besinler içerisinde kalan su ve  mineraller kalın bağırsakta emilir. Atık maddeler ise sindirim sisteminin son bölümü olan anüse gönderilir.
ANÜS: Besin maddelerinin vücudumuz   tarafından kullanılamayan bölümü,  anüs yoluyla atık madde olarak vücuttan uzaklaştırılır.

7 yorum:

  1. Süper bir blog tam da bizim işlediğimiz konular yazıyor harika bir tekrar oldu teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. ödevimi yapmam gerekiyor, buradan ödevimi yapıyorum, bir de vitamin üyeliği aldım ordan da çok güzel çalışıyorum, okul birincisi olucam :D sizde çalıabilirsiniz http://www.vitaminegitim.com/ortaokul/detay/sindirim-organlari?i=TRF1609SM001

    YanıtlaSil
  3. çok saolun ödevim için gerekli idi

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler, İşime Yaradı.

    YanıtlaSil