HÜRRİYET

4 Eylül 2013 Çarşamba

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM


BESİNLER VE DENGELİ BESLENME
· Canlılığın sürdürülmesi, büyüme ve sağlığın korunması için canlıların beslenmesi gerekir.
· Yeşil bitkiler kendi besinlerini kendileri yapar. Besinleri yapmak için güneş ışığı, karbondioksit, su ve minerallere ihtiyaç duyarlar. Diğer canlılar ise bitkileri ve diğer hayvanları besin olarak dışardan alırlar.
· Canlılar enerjiyi besinlerden sağlar.
· BESİN: Vücudumuzun yaşamını devam ettirebilmesi ve büyüyebilmesi için yediğimiz yiyecek ve içeceklere denir.
· BESLENME: Besinlerin vücuda alınması işine beslenme denir.
· YETERLİ VE DENGELİ BESLENME: Vücudumuzun yaşamını devam ettirebilmesi ve büyüyebilmesi için her besinden yeteri kadar alınmasına dengeli beslenme denir. Diyet; dengeli beslenme demektir. Diyet uzmanı veya diyetisyen, sağlam bir kişinin veya hastanın durumuna göre uygun beslenmeyi düzenleyen kişidir.
· NOT: Kaynaklarına göre besinler; hayvansal ve bitkisel olmak üzere ikiye ayrılır.
KAYNAKLARINA GÖRE BESİNLER
HAYVANSAL BESİNLER
Et, Süt, Yumurta, Peynir, Yağ, Bal
BİTKİSEL BESİNLER
MEYVELER
Elma, Erik, Portakal, Şeftali
SEBZELER
Domates, Havuç, Pırasa, Karnabahar
· BİTKİSEL BESİNLER: Bitkilerden elde ettiğimiz besinlere denir. Örneğin: Patates, buğday, meyve ve sebzeler.
· HAYVANSAL BESİNLER: Hayvanlardan elde ettiğimiz besinlerdir. Et, süt, yumurta gibi.
· Her besin hücrelerde değişik görevleri yerine getirir.
· NOT: İnsanların gereksinim duydukları besin öğeleri 6 grupta toplanır. Bu gruplar: Karbonhidrat, Yağ, Protein, Vitamin, Mineral ve sudur.
· UYARI: Besin maddeleri vücudumuzdaki görevlerine göre 3 ana grupta incelenir. Enerji verici besinler, yapıcı- onarıcı besinler ve düzenleyici besinlerdir.
BESİN MADDELERİ
ENERJİ VERİCİ BESİNLER
YAPICI – ONARICI BESİNLER
DÜZENLEYİCİ BESİNLER
KARBONHİDRATLAR
PROTEİNLER
VİTAMİNLER
PROTEİNLER
MİNERALLER
MİNERALLER
YAĞLAR
SU
SU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder